Ondernemerschap kan niet zonder zelfdiscipline!

Ondernemerschap kan niet zonder zelfdiscipline!

Veel mensen die willen starten met een eigen onderneming of als zzp’er aan de slag willen gaan twijfelen of ze wel voldoende zelfdiscipline op kunnen brengen. Want ook al kun je als eigen baas een heleboel zelf bepalen, je zult hoe dan ook moeten werken!

Gedisciplineerd werken

Wanneer je voor een werkgever werkt, staat er een heleboel vast. Je hebt een functie met daarbij behorende taken. Je cao en/afspraken over je werktijden, verdiensten en vakanties staan zwart op wit vastgelegd op papier. Je hebt gesprekken met je leidinggevende over je functioneren en je presentaties.Zelfs wanneer je een periode wat minder hard werkt, maar je nog steeds je werk goed genoeg doet, zul je niemand horen klagen. En wanneer je motivatie echt heel laag is, dan zijn daar je collega’s en leidinggevende om je daarop te wijzen. Al deze afspraken, het werkritme en de corrigerende blikken van je collega’s zorgen ervoor dat jij met een bepaalde discipline werkt. Die werkdiscipline hoeft niet constant uit jezelf te komen.

Discipline vanuit jezelf

Voor een ondernemer, een eigen baas is dat heel anders. Het werkritme, je motivatie, je planning, je werktijden, dat zijn allemaal dingen die je zelf moet organiseren. En dat vergt heel veel discipline. Als ondernemer merk je dat er heel veel afleidingen die zijn die jou verhinderen om aan de slag te gaan. Kinderen die naar school gebracht worden, boodschappen halen en de hond regelmatig uitlaten.

Wanneer je er dan eigenlijk goed voor gaat zitten, komt de vraag “waar begin ik”? Ga je eerst aan de slag met je website of Facebookaccount? En ook dan kom je dingen tegen die je snel kunnen afleiden, zoals de activiteiten van je Facebookvrienden, e-mails etc. Allemaal dingen die ervoor zorgen dat jij het echte werk uitstelt.

En daar komt zelfdiscipline om de hoek kijken. Discipline die jij zelf zult moeten opbrengen om aan de slag te gaan.

Tips voor meer zelfdiscipline

Gelukkig zijn er allerlei tips en trucs die jou kunnen helpen. Je bent eigen baas, dus het kan helpen om duidelijke afspraken met jezelf te maken over wat écht belangrijk is (prioritering), je planning en werkritme. Net zoals een werkgever met jou doet, kun je voor jezelf op papier duidelijke afspraken zetten waar je je vervolgens aan moet houden. Hoe laat begint en eindigt jouw werkdag? Welke werkzaamheden wil jij aan het eind van de dag of week af kunnen strepen? Houd je aan deze afspraken en zelfdiscipline is een feit. Dit gaat jou helpen om als ondernemer/zzp’er succesvol te zijn en te blijven.

Samen zorgen voor meer zelfdiscipline

Lukt het toch niet, maar wil je toch graag een ondernemer met zelfdiscipline zijn? Vraag dan hulp. Maak bijvoorbeeld gebruik van mijn of andere businesscoaching. Met behulp van mijn coaching krijg je handvatten over hoe jij een goede planning kunt maken, kijken we naar je prioriteiten, je strategie, je marketing enzovoort. Dit allemaal met als doel om jou een goede start als ondernemer te geven, te groeien en je droom waar te maken. Mijn coaching is inclusief Skype-sessies en coaching via email om nog sneller aan de slag te zijn met jouw groei! Maar eerst gaan we in een korte Skype-sessie kennismaken en samen jouw vraag bespreken om te kijken hoe ik je daarbij het best kan helpen.

Interesse? Stuur me dan een mailtje!


Diensten

Coaching

Coaching

Ik help ondernemers, bestuurders en organisaties ontwikkelen en groeien door hen te coachen.

Interim management

Interim management

Als interim manager help ik organisaties of een afdeling door een verandering heen.

Training Pitchen

Training Pitchen

Sta ontspannen in de schijnwerpers en hou een succesvolle pitch!